2024-02-16 15:11:58

7.1 milyarlık yatırım sözü! - Ekonomi Haberleri - 02/16 15:11

7.1 milyarlık yatırım sözü! - Ekonomi Haberleri
7.1 milyarlık yatırım sözü! - Ekonomi Haberleri
7.1 milyarlık yatırım sözü! - Ekonomi Haberleri
Ekonomiye duyulan güven yatırım teşvik başvurularına yansıdı. Temmuz ayında 7.1 milyar liralık sabit yatırım için 600 yatırım teşvik belgesi verildi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yatırımların enerji, petro-kimya, sağlık, madencilik sektörlerinde yoğunlaştığını belirterek, süper teşvik kapsamında bitme noktasına gelen 5 büyük proje bulunduğunu açıkladı. Zeybekci, "Bunların hepsi sıfırdan gelip yatırım yapalım diyor. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere Güneydoğu ve Orta Anadolu'da proje bazı yatırım için büyük ilgi var" diye konuştu.

HEDEF 750 MİLYAR DOLAR
Zeybekci, bu yatırımlarla yaklaşık 20 bin kişi istihdam edileceğini söyledi. Hükümet, 2023'e kadar 250 milyar dolarlık yatırım öngörürken, yerli üretime ağırlık verilmesiyle yaklaşık 400 milyar doların Türkiye'de kalması hedefleniyor. Bu yıla ilişkin yatırım programında proje tutarını yaklaşık 600 milyar lira olarak belirlerken, 3 binin üzerinde proje için 80 milyar liralık kaynak öngörüldü. Bakan Zeybekci, Türkiye'nin Avrupa'nın en güçlü beşinci ekonomisi olduğunu anımsatarak, "Artık, ufak tefek sallantılarla 2001'lerdeki gibi 'Başbakan elini salladı, borsa toparlanır' şeklinde değerlendirilen halde değiliz. Türkiye'nin performansına hiçbir uluslararası kurum ve kuruluş yetişemeyecek. Büyüme hedeflerine gülüyorlardı. Yılsonu yüzde 6'lar seviyesinde büyüme olacak" diye konuştu. Birçok firmanın sıfırdan gelip yatırım yapmak istediğini anlatan Zeybekci, "Bu firmalar yılsonuna kadar gelecek. Yaşama geçirdiğimiz proje bazlı yatırım teşvik sistemimiz başka hiçbir şey gerektirmiyor. Yeni teşvik sistemine de gerek olmayacak" dedi.

ENERJİDE GÜNEŞ DOĞDU
Güneş enerjisine önümüzdeki on yılda 20 milyar dolarlık yatırım öngörüldüğünü anımsatan Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Bu ithal ürünlerle montaj yapılmasıyla yapılmayacak. Teknolojiyi Türkiye'de üretilebilir hale getireceğiz. Rüzgârda da olacak. Artık pervaneleri yurt dışında üretelim getirip Türkiye'de takalım olmayacak" dedi. Ulaşım, enerji ve sağlıkta büyük dönüşüm yaşanacağını belirten Zeybekci, "Üretim ve yatırım güçlenecek. Amacımız bu firmaların Türkiye'ye gelip yatırım yapmaları" dedi.
2024-02-16

Kazaların bayram bilançosu: 60 ölü - Yaşam Haberleri

BAYRAM tatilinin yedinci gününde Erzincan, Sivas, Bursa, Konya, Adana, Bingöl, Karabük, İzmir, Ankara, Adıyaman, Elazığ, Nevşehir, Bolu, Sinop, Samsun, Kocaeli ve Osmaniye'de trafik kazaları meydana geldi. Kazalarda 11 kişi yaşamını yitirdi, 97 kişi yaralandı. 10 günlük tatilin başlamasından bu yana...

Read More »